1. tajuk ramalan untuk sejarah SPM 2010

    Monday, November 1, 2010
    By zuhimi

    Soalan Ramalan 

    Sebenar 

    Sejarah SPM 2010

    Soalan Ramalan Sebenar Sejarah SPM 2010 ini dibuat berdasarkan analisa daripada soalan percubaan SPM 2010 baru-baru ini.Soalan Target Sejarah SPM 2010 ini dibuat untuk membantu ada dalam SPM kelak. Akan tetapi,sila buat ulangkaji untuk mendapatkan keputusan cemerlang.Semoga berjaya!
    TINGKATAN 4
    1. Tamadun Hwang Ho dan Indus
    2. Tamadun India
    3. Perjanjian Aqabah
    4. Perjanjian Hudaibiah
    5. Pembukaan Kota Mekah
    6. Mata wang/Kewangan
    7. Percukaian
    8. Imigran China & India
    9. Peperangan Dalam Islam
    10. Teori Kedatangan Islam ke Asia Tenggara
    11. Zaman Gelap
    12. Reformation
    13. Penerokaan penjelajahan
    TINGKATAN 5
    1. Nasionalisme Thailand
    2. Birokrasi di Thailand
    3. Gerakan Islah
    4. Penentangan British di Sarawak
    5. Perang Dunia Pertama
    6.  Wawasan 2020
    7. Pembentukan Malaysia
    8. Yang di-Pertuan Agong
    9. Dewan Negara/ Rakyat
    10.  Jawatankuasa Perundingan Perpaduan Kaum
    11. Suruhanjaya Cobold
    12. Jawatankuasa Kerajaan
    13. Dasar Kebudayaan Kebangsaan
    14. Sukan Untuk Perpaduan
    15. Dasar Bahasa Melayu / Akta Bahasa Kebangsaan
    16. Ciri Negara Bangsa Kesultanan Melayu Melaka
    17. Globalisasi
    18. NAM/OIC/Negara-Negara Selatan
    Continue reading »
  2. iklan discovery

    Sunday, October 3, 2010
    By zuhimi
    salam syawal... lama tak tulis entry...

    sebnarnye dah lama dah aq nak wat post ni... semenjak aq terlihat iklan ni...
    bkan ade ape sangat pon iklan ni... tapi iklan ni paling aq suke tengok... penat carik kat you tube...
    pastu you tube downloader aq plak wat hal... download yg baru le jawabnye... pastu exam je memanjang... 
    k la... korang layan la iklan ni... seminit je pon...

    video
    macam mana... best x...

    Continue reading »
  3. penarikan sijil halal GHEE product

    Tuesday, September 7, 2010
    By zuhimi
    perhatian kepada sesiapa yang sedang sibuk membuat kuih raya untuk hari lebaran...
    mungkin anda selalu terlihat atau menggunakan product GHEE atau seperti gambar dibawah...

    tapi sekarang ni berhentilah menggunakan produk tersebut kerana penarikan sujil halal produk tersebut oleh JAKIM...


    kalau tak percaya sila klik link ini HALAL MALAYSIA
    Continue reading »
  4. berhati-hati kepada umat islam

    Thursday, August 26, 2010
    By zuhimi
    artikel ni aq dapat dari salah seorang kawanku di facebook
    kalau malas nak baca panjang2, bace yang lah dari ayat yang aq highlight

     just gambar hiasan

    Nama saya Salleh Bin Omar, nama Kristian Joseph.

    Saya dilahirkan di Kedah pada 5/5/1940, bapa saya seorang India Muslim dan mak saya orang Banting, Selangor. Bapa saya telah pulang ke India dan emak saya berada di Kedah,Pondok Kg Pisang. Pada 1970 saya telah pergi ke Johor Bahru untuk mencari kerja bersama-sama kawan-kawantetapi gagal. Saya terpaksa tidur di stesen keretapi. Saya telah bertemu dengan seorang paderi bernama Father Chong. Kami diberi layanan istimewa,tempat tinggal, makan dan minum dan tinggal selama 2 tahun. Kami diajar sembahyang dalam bahasa Inggeris. Pada satu hari iaitu dalam tahun 1974, saya telah bertemu dengan seorang paderi besar di Malaysia, dari KualaLumpur bernama Kamaruddin Hj Ahmad. Beliau telah membawa saya tinggal diseksyen 14, Jalan Gasing, Petaling Jaya. Kami belajar selok belok agama Kristian di Gereja Jalan Gasing dan dibina khas! untuk orang Melayu beragama Islam (ada hingga sekarang).Setelah satu tahun saya tinggal disana, saya telah dihantar ke Indonesia selama 6 bulan, belajar cara-cara untuk sembahyang orang mati, talkinkan orang dan macam-macam lagi dalamBahasa Malaysia .

    Continue reading »
  5. pelik ape dieorang nak...

    Tuesday, August 24, 2010
    By zuhimi
    dalam balan ramadhan yang mulia ni berasamaan bulan ogos... seperti setiap tahun bulan kemerdekaan disambut seperti biasa...tetapi... tahun ni aq  terdengar pulak satu cerita yang bagi aq pelik tapi panas..
    ni nak cerita bab kedutaan Malaysia yang tak habis-habis 'diserang'...


    kalau sebelum ni hanya tunjuk perasaan... tapi sekarang dah sampai baling najis kat dalam kedutaan....
    dari pijak sampai bakar bendera pon dah ade...


    ape la yang x puas hati sangat dengan Malaysia ni...
    nak kata bab tarian pendet sampai bab penangkapan beberapa orang dia ngan kita semua dah selesai 
    tapi bab kedutaan kene 'serang' x habis-habis lagi... 
    entah ape la yang dieorang nak sangat...
    bukan nak kata semua orang indonesia jahat...
    tak sama sekali... ada banyak jugak yang baik...
    tapi tulah... biasa yang jahat yang famous dulu...
    x kan le nak tukar bendera jadi macam ni baru nak senyap...


    pemimpin yang sebelum ni lantang berucap semasa berkempen @ apapeje  macam dah x keluar suara...
    kalau fikir positif mungkin kerajaan nak 'settle'kan perkara ni dengan cara baik tapi... dah sampai pijak bendera tu... jagalah maruah negara... jangan senang2 je kasi orang luar pijak2 bendera kita...
    jangan la jdi macam dalam cerita jangan pandang belakang congkak...
    bila ditanya... apa yang dijawab... 
    angguk sabar...

    pape pown aq nak ucapkan selamat menyambut hari kemerdekaan 


    semoga hal ni dapat diselesaikan pihak kerajaan secepat mungkin....
    jangan lah setakat berharap... bende tu jadi baik sendiri...


    Continue reading »
  6. izuhai page

    Friday, August 13, 2010
    By zuhimi
    salam satu malaysia kepada pembaca blog izuhi sekalian
    izuhai
    disini dengan bangganya aq nak umumkan bahawa page izuhai telah dibuka
    korang boleh bukak page izuhai dengan klik perkataan izuhai di menu di atas...
    tujuan page izuhai dibuka adalah untuk blogger yang ingin linknya ditampal di sini...
    kepada blogger yang ingin banner nye ditampal... dipersilakan juga...

    Continue reading »
  7. perhatian kepada semua syaitan dan iblis...

    Sunday, August 8, 2010
    By zuhimi
    ha.... ni ade pengumuman untuk syaitan dan iblis yang membaca blog aq nieh (kalau ada la), aq cume nak umumkan satu bende je... korang nye masa dah semakin suntuk dah ni, tinggal beberapa hari je lagi sebelum korang akan digari...


    kepada pembaca yang beragama islam pulak... tinggal beberapa hari je lagi sebelum bulan Ramadhan al-mubarak tiba... 




    semoga kita dipanjangkan umur sehingga memasuki bulan ramadhan yang mulia... amin...
    excited ni dah nak puasa...

    Continue reading »
  8. kesan-kesan kahwin awal (pelajar)

    Thursday, August 5, 2010
    By zuhimi
    setelah mendengar dan membaca tajuk hangat kat paper pagi semalam..

    aq terbaca satu tajuk yang aq totally memang tak setuju... 
    iaitu pelajar di Malaysia( lelaki bawah 18 tahun dan perempuan bawah 16 tahun) dibenarkan berkahwin...
    hangat beb tajuk ni sampai masuk BBC news...

    Continue reading »
  9. baju 'I love blogging'

    Friday, July 30, 2010
    By zuhimi

    SATU HARI
    sahaja lagi sebelum tempahan baju 'I luv Blogging' ditutup

    RM20

    + RM5 Pos Ekspress / + RM8 Pos Laju
    jika berkenan, dapatkan maklumat lanjut dengan klik dibawah

    kepada blogger2... aq rase korang mesti nampak 'kool' bila pakai baju ni...
    aku pon dah tempah satu
    Continue reading »
  10. Korang tau tak....

    perkara-perkara yang mungkin korang tak tahu...
    1. Rama-rama merasa dengan kakinya.
    2. Rata-rata orang takut labah-labah lebih daripada mereka mati.
    3. Gajah adalah satu-satunya haiwan yang tidak boleh melompat.
    4. Hanya satu orang daripada dua bilion akan hidup sehingga umurnya mencecah 116 atau lebih.
    5. Mata perempuan berkelip hampir dua kali ganda kelipan mata lelaki.
    6. Siput boleh tidur terus menerus selama tiga tahun.
    Continue reading »
  11. masih tidak bersyukurkah kita...

    Thursday, July 15, 2010
    By zuhimi

    Sesebuah negara dengan KDNK per kapita dari $ 765 dolar atau kurang ditakrifkan sebagai pendapatan-rendah atau negara-negara miskin. Anda mungkin bertanya-tanya mengapa negara-negara miskin tetap miskin. Beberapa faktor yang saling berkaitan seperti Geografi, industrialisasi, kolonialisme, pendidikan, sumber daya, infrastruktur, kepadatan penduduk, pelaburan, hutang kerajaan dan membuat negara-negara miskin tetap menghadapi kemiskinan. 

    Lihatlah ciri-ciri dari sepuluh buah negara-negara termiskin dunia...
    10. Ethiopia (GDP - per kapita: $ 700)

    Continue reading »
  12. ranking FIFA selepas Piala Dunia 2010

    Wednesday, July 14, 2010
    By zuhimi
    Tamat sudah Piala Dunia....




    Selepas tamat Piala Dunia 2010, kedudukan baru FIFA telah dikeluarkan dan walaupun mungkin masih terdapat sedikit kekecewaan bagi peminat pasukan yang telah tewas, namun realiti menunjukkan bahawa piala dunia pada tahun 2010 merupakan milik Sepanyol  sekaligus malonjakkan kedudukannya sebagai pasukan pilihan pertama dunia. Pasukan Belanda pula berada di tangga kedua selepas hanya naik dua anak tangga. Bagi pasukan yang menjadi tumpuan dan boleh berbangga dengan pemain mudanya, Jerman... telah berpindah ke tangga ke-4. Satu lagi pasukan yang berjaya melayakkan diri ke peringkat separuh akhir' Uruguay walaupun digelar pasukan 'under dog' bergerak naik 10 anak tangga ke nombor 6....

    Continue reading »
  13. Sotong dan Piala Dunia

    Saturday, July 10, 2010
    By zuhimi
    setelah lame x buat entry, akhirnya aq berjaya buat entry yang panjang sikit.....


    Sotong Oh Sotong
    Sotong yang dikatakan bukanlah Squidward dalam cerita 'Spongebob' yang korang selalu tengok tu...


    tapi sotong itu ialah Paul...., yang dikatakan psikik
    Selepas perlawanan Sepanyol vs Jerman tamat, dengan pemain Sepanyol Puyol menjaringkan gol perlawanan pada minit yang ke 74, cukup untuk membawa Jerman keluar dari saingan Piala Dunia.


    Continue reading »
  14. Program Kecemerlangan Pendidikan Tajaan RISDA

    Friday, June 11, 2010
    By zuhimi
    Huh, baru balik dari program RISDA, memang penat betul lah, tapi seronok tetap ade, bagi orang bandar yang boleh berbangga dan rasa bertuah dengan 'kemodenan' di tempat korang, aku pon bertuah jugak walaupun aku ni dilahirkan sebagai salah seorang anak 'pekebun kecil', tinggal kat 'kampung je' tapi tetap ada kelebihan tersendiri, tuhan kan maha adil, jadi apa yang aku dapat, pihak RISDA telah menyediakan kemudahan untuk membantu pelajar2 seperti aku ni, ye la, kesian.... budak kampung..... . First, pihak RISDA telah mengadakan tusyen untuk empat subjek tanpa bayaran atau senang cakap 'free'. Bukan setakat tu je, malah baik nye pihak RISDA ni dapat la aq masuk program kecemerlangan pelajar dengan senang hatinya tanpa bayaran satu sen pon, siap dapat baju, buku ngan beg lagi .
    Semua ni hanya untuk anak pekebun kecil sahaja dan mungkin terdapat beberapa orang yang bertuah la terpilih untuk menghadiri program ni...
    walaupun hanya 3 hari, tapi program di kompleks Al-Khawarizmi ni dipenuhkan dengan bengkel kecemerlangan bagi subjek yang diambil oleh pelajar sains tulen macam aku.... kecuali subjek sejarah, agama islam dan matematik moden. Penceramah yang dipanggil pulak memang 'the best' lah...

    En. Mohd Ghazali Mohd Yusof





    Continue reading »
  15. sekitar sambutan jubli emas SMKDB

    Friday, June 4, 2010
    By zuhimi
    bercakap tentang sambutan 50 tahun SMKDB, sebenarnya selepas sambutan pon aku dah terfikir nak buat entry tentang sambutan tu, tapi disebabkan wire connection antara camera dan pc dah main nyorok-nyorok, tertangguh la entry ni...

    memandangkan aku tak dapat datang time perasmian sebab ade tusyen, jadi gambar pown x seberapa la, tapi 'dibackup'kan dengan gambar-gambar curi...

    jom tengok gambar yang ada...



    gimik perasmian oleh datuk Dr. Ir Wee Ka Siong...



    Continue reading »
  16. iklan hai iklan.....

    Tuesday, May 18, 2010
    By zuhimi
    setelah berapa lame blog ni wujud, iklan nuffnang di blog ku masih blom lagi konsisten, kejap ade kejap x de, buat mase ni, sesiapa yang berhasrat nak tekan iklan kat blog ku, sila la check in dalam pukul 11 malam gituh, insyaallah, iklan yg korang x sabar sabar nak tekan akan kluar, dah sekali masuk jangan lepaskan peluang untuk tekan banyak-banyak, mungkin tu skali je peluang untuk korang tekan iklan kat blog izuhi ni, pape pown kepada "the Clickers" thank you so much, i like u all........
    Continue reading »
  17. Saturday, May 15, 2010
    By zuhimi
    welcome to the new theme for this blog, 1 hour with loq, not waste my time
    trimas loq
    Continue reading »
  18. Report 'PEKA' penting ? ? ?

    Thursday, May 13, 2010
    By zuhimi
    Dalam kesedihan pemergian cikgu t’baik fizik ku (mumy Jam) more at http://memoripopnroll.blogspot.com/2010/05/sad-news-on-10-of-may.html
    timbul pula satu per satu masalah yang lama, iaitu tak lain tak bukan ,bende yang paling aku lemah dan malas nak buat ‘PEKA’,aku sebenarnye paling suka buat ekperimen,tapi yang aku malas bab tulis report je,bukan malas nak tulis tapi, kalau aku buat,mesti ade je yang salah,sebenarnye aku dari menengah rendah pon bab peka-peka ni memang aku guna cara ‘copy past’ je,tapi tulah, bila dah f4- f5 ni,semuanye serba serbi kene wat sendiri atau dalam group, dapat pulak dengan cikgu yang terbaik, salah sikit je, pembetulannye buat balik seluruh peka tu balik, dipendekkan cerita last day mummy jam kat SMKDB, dia suruh buat lagi satu peka, masa dia kasi fail peka aku baru aku sedar yang peka aku tak cukup lagi 3, tu yg f4 punya je, f5 tak masuk lagi T_T, dengan keadaan ku yang malas,kebetulan pulak malam tu tusyen sains, aq pon tanye la cikgu tusyen aku tentang PEKA, macam-macam aku tanya, peka tu ade kena mengena dengan markah SPM ke… , atau sekadar persediaan kita untuk kat U nanti… , cikgu tu boleh cakap yang peka nye markah hanya untuk satu lagi sijil lain dan tak ada kene mengena dengan markah dan tak memberi ape2 kesan pon kat result fizik SPM aku nanti, aq tanye lagi kalau kite 'apply' mana-mana 'U' dia ada tengok ke sijil Peka kite tu ke….., cikgu tu cakap buat sekarang ni, tak pernah lagi, jadi aku nak mintak pendapat bagi yg arif bab PeKa peKa sains ni,penting sangat? atu lebih baik buat? atau jangan terbeban sangat dengan PeKa tu?
    Continue reading »
  19. about nO 8.

    Saturday, May 8, 2010
    By zuhimi
    8 Things I like about 8 things :)


    1.) I like lists. Simple as that - I have always been a list maker and this just falls right into place for me.
    2.)I like that it is 8. I would expect 5 or 10 and I am glad it is an unusual 8.
    3.) It brings focus to your writing. Not to little not to much - just right.
    4.)Scheduled - I like knowing what I will be posting each week on Thursdays. Guess I like structure :)
    5.)It gets me thinking and that is always a good thing.
    6.)I enjoy reading the 8 Things that my friends who participate write.
    7.)I plan to use many of the posts as a part of my scrapbook pages.
    8.)The sky is the limit! You really can write 8 things about anything. Look - I just did it! :)
    Continue reading »

addddd

Followers

izuhi One Line Description Avatar Logo new theme by izuhi... thanks to bloger :-p

Blogger Buster LogoSmashing Logo© izuhi.